Azarenková obhájila titul a zostane svetovou jednotkou

27.01.2013 Celý región

Melbourne 26. januára (TASR) - Bieloruská tenistka Victoria Azarenková obhájila titul vo dvojhre na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne a zostane svetovou jednotkou. Najvyššie nasadená zverenka francúzskeho trénera Samuela Sumyka si vo finále poradila s turnajovou šestkou Číňankou Na Li v troch setoch 4:6, 6:4 a 6:3.

Azarenková získala druhú singlovú trofej z podujatí veľkej štvorky a ako ôsma hráčka v histórii obhájila titul na Australian Open. Naposledy sa to podarilo Američanke Serene Williamsovej, ktorá by sa v prípade Azarenkovej finálovej prehry stala vo veku 31 rokov a 4 mesiace najstaršou ženskou svetovou jednotkou od zavedenia počítačového poradia. Pre Na Li, ktorú počas zápasu s Azarenkovou dvakrát ošetrovali, to bolo druhé neúspešné melbournske finále, v roku 2011 podľahla šampiónka Roland Garros Belgičanke Kim Clijstersovej.

Začiatok finálového duelu medzi Na Li a Azarenkovou poznačila nervozita, obe hráčky si prehrali svoje podanie. Ako prvá si podržala servis Číňanka a po brejku v šiestom geme si vybudovala náskok 5:2. Azarenková síce následne znížila na 4:5, no Na Li dotiahla úvodné dejstvo do úspešného konca, keď za stavu 5:4 premenila po dvojchybe Bielorusky v poradí štvrtý setbal. Na Li hrala rovnako ako v semifinále proti Šarapovovej agresívne, po slabšom druhom podaní Azarenkovej predviedla viacero forhendových winnerov.

Azarenková v druhom sete zlepšila podanie

Na začiatku druhého setu Azarenková spresnila hru, zlepšila podanie i returny a po dvoch brejkoch odskočila Na Li na 3:0. V piatom geme si Číňanka pri súperkinom údere do protipohybu podvrtla ľavý členok a museli ju ošetrovať. Po návrate na dvorec Na Li vykúzlila dva skvelé bekhendové longlajny a znížila na 2:3. Po brejku v ôsmom geme Číňanka vyrovnala na 4:4, no záver setu patril Azarenkovej.

V rozhodujúcom dejstve za stavu 2:1 pre Na Li zápas prerušili pre ohňostroj. Prvá výmena po krátkej prestávke dopadla pre ázijskú hráčku nešťastne, pri pošmyknutí si udrela hlavu a nasledovalo ďalšie ošetrenie. Po návrate na kurt Číňanka prehrala tri gemy v rade a Azarenková náskok 4:2 pretavila v zisk titulu. Za stavu 5:3 premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal. Azarenková upravila vzájomnú bilanciu s Na Li na 6:4, pričom natiahla víťaznú sériu na päť zápasov.

Ženy - dvojhra - finále:
Victoria Azarenková (1-Biel.) - Na Li (6-Čína) 4:6, 6:4, 6:3

Hlasy po zápase

Bieloruska sa po skončení zápasu neubránila slzám. "Boli to veľmi dlhé, no krásne dva týždne nabité emóciami. Niekedy musíte prejsť tŕnistú cestu, aby ste dosiahli veľké veci. Som veľmi šťastná, že môžem teraz druhýkrát pobozkať túto cennú trofej. Ďakujem celému môjmu tímu na čele so Samom Sumykom a Redfoom, boli ste skvelí. Veľká vďaka patrí aj riaditeľovi turnaja Craigovi Tileymu, ktorý sa o nás príkladne stará a má veľkú zásluhu na tom, že Australian Open je z roka na rok lepší. Kurt v aréne Roda Lavera bude naveky v mojom srdci. Na Li blahoželám k skvelému turnaju. Dúfam, že sa spolu stretneme ešte v nejednom finále. A pre všetkých Austrálčanov, ktorí dnes oslavujú štátny sviatok - šťastný Australia Day." povedala Azarenková po prevzatí cennej trofeje z rúk 11-násobnej šampiónky Margaret Courtovej.

Na Li v sebe nezaprela zmysel pre humor. "Ďakujem celému tímu. Neznášam vás, lebo ste na mňa veľmi prísni. Ďakujem môjmu manželovi, trénerovi i divákom, ktorí ma podporovali. Viem, že už nie som najmladšia, ale už sa teším na budúcoročný Australian Open. Victorii blahoželám k fantastickému výsledku a k úspešnej obhajobe titulu."
 

Vyberte región